Hvordan lykkes med en utlånssentral?

Utlåns- eller utstyrssentraler er et lavterskeltilbud som låner ut utstyr for å redusere de økonomiske barrierene for deltakelse i fritidsaktiviteter. Utstyrssentralene kan organiseres på ulike måter og driftes av både kommuner, lag og foreninger.

I Eksempler på tiltak for å forebygge eller dempe konsekvensene av fattigdom, gir Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) sine beste råd til hvordan man kan lykkes med en utlånssentral.

Gå til nettside

Frilager

Frilager er en utlånsportal av friluftsutstyr for frivillige organisasjoner på Haugalandet. Hos Frilager kan du låne alt fra ski og hengekøyer til stormkjøkken og gamasjer.

Utstyret samles inn fra frivillige organisasjoner som Røde Kors, Speider og Turistforening, og deles så mellom organisasjonene. Når ikke frivilligheten selv ikke bruker utstyret, kan private bruke det.

Gå til nettside
Tre ungdommer sitter i en kano og spruter vann på hverandre. Bilde lånt fra frilager.no.
Vaksdal kommune

BUA i Vaksdal

Vaksdal kommune ønsket å utvide åpningstidene på sin utlånssentral, og slo seg sammen med lokal ungdom for å realisere målet. Frivillig ungdom kan melde seg til å ta vakter når de selv har mulighet, i tillegg til at hittil én ungdom er ansatt til å holde BUA åpen på lørdager.

Gå til BUA Vaksdal
Foto: Stor og rosa plakat med påskriften "Noko du savnar?" og informasjon om utlånsordningen i Vaksdal kommune
BUA

BUA Utstyrsordning

Over hele landet finnes det utstyrsordninger hvor du kan låne gratis utstyr til sport og friluftsliv. BUA heter mange av dem, Skattkammer, Frigo, Turbo eller Frilager heter andre. Utstyrsordningene eies og drives av kommuner, lag og foreninger som alle har et felles mål om å bidra til inkludering og økt deltakelse i fritidsaktiviteter.

Verktøy og tjenester fra BUA gjør det enkelt for kommuner, lag og foreninger å etablere og drifte et kvalitetsmessig godt tilbud, som ivaretar sikkerhet og personvern.

BUA-nettverket består av 152 utlånsordninger i 126 kommuner.

Gå til nettside

Velg et annet emne

Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapsler på denne enheten. Cookies blir brukt til å utbedre side navigering, og samle brukerstatistikk for nettsiden for å forbedre innhold og brukeropplevelse. Du kan selv administrere hva du samtykker til ved å klikke på Preferanser. Les vår Personvernerklæring for mer informasjon.