Utlåns- eller utstyrssentraler er et lavterskeltilbud som låner ut utstyr for å redusere de økonomiske barrierene for deltakelse i fritidsaktiviteter. Utstyrssentralene kan organiseres på ulike måter og driftes av både kommuner, lag og foreninger.
I Eksempler på tiltak for å forebygge eller dempe konsekvensene av fattigdom, gir Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) sine beste råd til hvordan man kan lykkes med en utlånssentral.
Frilager er en utlånsportal av friluftsutstyr for frivillige organisasjoner på Haugalandet. Hos Frilager kan du låne alt fra ski og hengekøyer til stormkjøkken og gamasjer.
Utstyret samles inn fra frivillige organisasjoner som Røde Kors, Speider og Turistforening, og deles så mellom organisasjonene. Når ikke frivilligheten selv ikke bruker utstyret, kan private bruke det.
Vaksdal kommune ønsket å utvide åpningstidene på sin utlånssentral, og slo seg sammen med lokal ungdom for å realisere målet. Frivillig ungdom kan melde seg til å ta vakter når de selv har mulighet, i tillegg til at hittil én ungdom er ansatt til å holde BUA åpen på lørdager.
Over hele landet finnes det utstyrsordninger hvor du kan låne gratis utstyr til sport og friluftsliv. BUA heter mange av dem, Skattkammer, Frigo, Turbo eller Frilager heter andre. Utstyrsordningene eies og drives av kommuner, lag og foreninger som alle har et felles mål om å bidra til inkludering og økt deltakelse i fritidsaktiviteter.
Verktøy og tjenester fra BUA gjør det enkelt for kommuner, lag og foreninger å etablere og drifte et kvalitetsmessig godt tilbud, som ivaretar sikkerhet og personvern.
BUA-nettverket består av 152 utlånsordninger i 126 kommuner.