Dette er en guide for dere som skal arrangereen ALLEMED-samling. Guiden består av tre deler som kan være nyttig når dere skal planlegge, gjennomføre og til slutt, samle alle deres gode idéer som kan få ALLE MED.
Målet med ALLEMED-samlingen er å gi flere unge der dere bor muligheten til å medvirke på deres egen fritid. Sammen skal dere prøve å svare på: Hva må til for at alle som vil, kan få være med på fritidsaktiviteter, uansett om familien har god eller dårlig råd?
Dere er eksperter på hvordan det er å være ung i dag. Derfor er det også dere som vet best hva som skal til for at alle får være med på fritidsaktiviteter! Alt det dere vet og kan, er viktig kunnskap -og ingen idéer er dumme!
Alle som vil kan arrangere en ALLEMED-samlingog gjøre det til sitt eget! Mange synes at det kan være trygt å ha med seg en voksen på laget, som kan hjelpe til med det praktiske og sørge for at løsningene og idéene deres blir tatt på alvor.
Mange ungdomsråd har en voksenleder som kobler sammen ungdomsrådet og kommunestyret. Tips deres voksenleder om å gi beskjed til kommunestyret og andre om hva dere planlegger å gjøre, sånn at de er forberedt på å ta imot løsningsforslagene deres etter samlingen. ALLEMED-samlingen kan gjerne legges til når dere vanligvis har møter i rådet.
Mange ungdomsråd har en voksenleder som kobler sammen ungdomsrådet og kommunestyret. Tips deresvoksenleder om å gi beskjed til kommunestyret og andre om hva dere planlegger å gjøre, sånn at de er forberedt på å ta imot løsningsforslagene deres etter samlingen. ALLEMED-samlingen kan gjerne legges til når dere vanligvis har møter i rådet.
Få med andre ungdomspartier også! Hva er dere enige om at må til for at flere barn og unge kan få muligheten til å delta der dere bor?
Er det en voksen på fritidsklubben du kan snakke med, en trener på laget, eller en ungdom i styret? Fortell hvorfor du synes det er viktig at alle barn og unge får bli med på fritidsaktiviteter, og spør om de kan hjelpe dere med å finne et passende sted å være.
Snakk med rektor, en lærer eller en annen kontaktperson på skolen. Kanskje dere kan holde ALLEMED-samlingen i samfunnsfag, demokrati eller andre sosialfag?
Se filmer om ALLEMED Ung, som dere kan bruke og dele som dere vil her!
Sist, men ikke minst, trenger dere litt utstyr til samlingen. I tillegg til ALLEMED-caser og kjøreplan, kan det være nyttig å ha med penn og papir til alle som er med og en pc eller tavle som dere kan skrive på underveis.
Dere som skal arrangere en ALLEMED-samling har flere viktige oppgaver. Dere skal få unge der dere bor til å møtes, snakke sammen og lære mer om ting som kanskje er litt vanskelig og nytt.
Ofte kan det være både tryggere og morsommere å være to eller flere som leder samlingen. Den eller dere som leder samlingen skal fortelle de andre hva dere skal gjøre når. Dere skal sørge for at alle føler seg inkludert og samle inn deres egne og andres refleksjoner, tanker og idéer.
Dere som skal lede samlingen trenger ikke å kunne veldig mye om tema fra før av. ALLEMED Ung består av to ulike verktøy som dere kan bruke under samlingen. Det ene er en kjøreplan, som inneholder oppgavebeskrivelser. Det andre er ALLEMED-caser, som dere kan bruke for å løse hver oppgave i kjøreplanen.
Kjøreplanen består av tre steg, eller oppgaver, som dere skal løse under ALLEMED-samlingen. Denne kan dere bruke for å vite hva som skal gjøres når. Den beskriver hva som skal gjøres under hvertsteg.
På steg 2 og 3 skal dere bruke ALLEMED-caser.
Casene består av korte historier om ungdommer som av forskjellige grunner ikke er med på fritidsaktiviteter og noen spørsmål. Disse har vi laget i samarbeid med ungdommer som har delt hva de mener kan stå i veien for barn og unges deltakelse. Det er også en ALLEMED-case som heter «våre idéer» med noen spørsmål, som dere kan bruke når dere skal finne ut sammen hvordan kan vi få alle med på fritidsaktiviteter.
Huskeliste for en god lagspiller!
Under ALLEMED-samlingen skal dere ha kommet fram til hva dere mener må til for at ALLE barn og unge skal få kunne være med. Alt dere vet og kan etter å ha gjennomført samlingen, er verdifull kunnskap!
Det kan være lurt å samle alle idéene deres i et referat. Et referat kan ta den formen som dere ønsker, men bør gi en oppsummering av det dere har snakket og blitt enige om på ALLEMED-samlingen. Hva er grunnene til at ikke alle kan være med på fritidsaktiviteter dere dere bor? Hva kan gjøre det lettere for flere å bli med? Hva mener dere er viktig for at barn ungdom trives på fritiden sin?
Vi har laget en mal som dere kan fylle ut → Se mal til referat
Å ha et tydelig referat kan gjøre det lettere å dele idéene deres videre til de som jobber for og med barn og unges fritid der dere bor. Det kan være ansatte i kommunen eller på klubben, en lærer eller trener for et lag. Dere kan også levere rådene deres til kommunens ungdomsråd.
Fordi ungdom under 18 år ikke har stemmerett eller kan stille til valg, er det bestemt at alle kommuner skal ha et ungdomsråd eller et kommunestyre bestående av ungdom. Ungdomsrådet skal representere alle unge i kommunen, og har rett til å medvirke i saker som handler om barn og unge, som for eksempel deltakelse på fritiden. Kommunestyret eller fylkeskommunene må ikke alltid gjøre slik ungdom vil, men de skal vite hva ungdomsrådet mener før de tar en avgjørelse i en sak.
Er dere usikre på hvem dere skal levere idéene deres til? Ikke vær redd for å spørre en voksen kontaktperson i ungdomsrådet, i klassen, på klubben eller i elevrådet til å ta idèene videre og få med seg kommunen eller organisasjonen!
Hva skal til for å få alle barn og unge med i fritidsaktiviteter?
Økonomisk støtte for å kunne delta. Vise fram gode ordninger for økonomi Må markedsføre støtteordninger bedre Låne utstyr. Må markedsføre BUA bedre. Arrangere byttedag med markedsføring Samarbeid fylkeskommune, kommune og idrettslag for å arrangere aktiviteter
Hvilke tilbud trengs der jeg bor?
Mer info om tilbud. Vise billige og/eller gratistilbud Skolen kan legge til rette for aktivitet. Leie billige lokaler på skolene
Hvilke løsninger og råd har vi til voksne som jobber med barn og unges fritid?
Alle skal behandles likt. Ikke favorisere fra ung alder. Være obs på frafall. Skape et fellesskap
Ungdomsutvalget Møre og Romsdal Idrettskrets
Hva skal til for å få alle barn og unge med i fritidsaktiviteter?
Aktiviteter som er gratis i ferier og innimellom Legges opp til at alle kan være med
Hvilke tilbud trengs der jeg bor?
Åpen dag: Barn og unge kan prøve ut aktiviteter gratis, for å finne ut hva de ønsker å drive med Prøvetid på aktiviteter: Det skal være mulig å prøve fritidsaktiviteter i 10 økter uten avgifter hvor man kan prøve aktiviteten Bruke Isbjørnfondet: Promotere mer og gi mer info, for å gjøre det mer tilgjengelig for alle
Hvilke løsninger og råd har vi til voksne som jobber med barn og unges fritid?
Ungdomsråd
Hva skal til for å få alle barn og unge med i fritidsaktiviteter?
Gratis aktiviteter, sånn at alle kan være med. Informasjon om aktivitetene som finnes.
Hvilke tilbud trengs der jeg bor?
Bedre kollektivtilbud! Vi trenger flere busser, oftere avganger og ikke dyrere billetter. Samkjøring. Bedre løsninger for utstyr, fordi det er dyrt. Det kan arrangeres en Byttedag, slik kan man arve fra noen som ikke trenger det lenger. Gode voksne som er ansvarlig for aktiviteten, viktig for å føle seg inkludert i aktiviteten.
Hvilke løsninger og råd har vi til voksne som jobber med barn og unges fritid?
Hør på oss
Ungdomsråd
Hva skal til for å få alle barn og unge med i fritidsaktiviteter?
Gratis busstransport mellom Lødingen og Vestbygd. Det kan være til ulike arrangementer, faste treninger eller ungdomsklubbkvelder.
Hvilke tilbud trengs der jeg bor?
Åpen idrettshall: Ungdomsrådet eller andre kan planlegge og arrangere åpen idrettshall med aktiviteter og kiosk. Lekepark: En park med frisbee-golfbane og et lite bygg å være i der den gamle ungdomsskolen ligger. Faste aktiviteter: Flere organiserte fritidsaktiviteter med trenere, men uten liga og kamper. Forslag: volleyball, fotball og basketball.
Hvilke løsninger og råd har vi til voksne som jobber med barn og unges fritid?
Gjøre noe med idéene våre
Ungdomsråd
Hva skal til for å få alle barn og unge med i fritidsaktiviteter?
Forebygge at unge slutter. Spørre hvorfor de har sluttet eller ikke er med så mye lenger og ikke gi opp! Fortsett å spør og vis at du bryr deg! Ikke ha ulikheter i tilbud. Ikke ha A og B lag. Topping av lag tidlig er ikke positivt for å få alle unge med.
Hvilke tilbud trengs der jeg bor?
Større tilgjengelighet for å være med på fritidsaktivitet sånn at flere blir med. Ha fotballbane eller møteplass ved skolene. Mange henger der, lett å komme seg dit. Gratistilbud skal være like gode som alle andre tilbud! Utstyr. Kan ha dugnad for å skaffe penger til utstyr (lagkasse). Fritidsaktiviteten eller skolen kan stille med utstyr som vi kan låne.
Hvilke løsninger og råd har vi til voksne som jobber med barn og unges fritid?
Senke prisen på fritidsaktivitetene. Inkludere foreldre. Gi info om hva som finnes Korte reiser med lag/forening/organisasjon. Det har ikke noe å si hvor vi drar - så lenge vi er sammen!
Ungdomscrew